Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów powróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej lubiane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też skarbnica witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego warto go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Działają one też osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]