Cechy żywności ekologicznej

Zamów żywność eko.
Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który daje się zauważyć od zeszłego stulecia, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z dojrzewającym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć następstwa dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wytworzonych z eko żywności.
Żywność ekologiczna – niska zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich
Żeby dany wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wykonane muszą pozyskać konkretne certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego laboratoria. Podstawowym jednak atrybutem spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce uprawiano z zachowaniem najważniejszych zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali chemicznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe bądź wywołują zakwaszenie gleby, a natryski pół syntetycznymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa oraz owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych związków przedostanie się do ciała ich konsumentów.
Co musi być umieszczone na etykiecie przetworów ekologicznych
Przetwory eko podlegają stałej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym także w czasie przewozu oraz magazynowania. Co istotne, jeśli produkt spełnia warunki, jego producent oprócz rutynowych informacji m.in. o dacie przydatności do spożycia, wartościach odżywczych, masie netto, kraju pochodzenia ingredientów czy warunkach składowania, musi także koniecznie podać numer ID organu kontrolnego dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc listek ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Poszukując żywności eko wypada zatem czytać starannie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o posiadanych certyfikatach.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]