Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Dowiedz się, gdzie kupić różową sól himalajską, wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja potrzebna do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie własności posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak żelazo, magnez czy selen, a przy tym nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, wapnia czy potasu, czyli składników niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]