Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Zobacz, gdzie kupić sok z kwaszonych buraków.

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszonki. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który teraz często spotykany jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – czy powinno się go regularnie pić

Bodaj większość z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaśny, jednakże bardzo zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy PP, C, A oraz E, a także liczne minerały, jak m.in. potas, wapń oraz żelazo. Wielu ludzi może mieć problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go systematycznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się też anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – wystarczy spożywać maksymalnie 1 szklankę soku dziennie.

Sok z kiszonych buraków – poprawia koncentrację i dobroczynnie wpływa na przemianę materii

Kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega obstrukcjom, poprawia koncentrację, a przy tym obniża ciśnienie. Chociaż buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm lub schorzenia nerek.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz nabyć je w swoim sklepie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy składować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]