Gdzie są potrzebne środki do dezynfekcji powierzchni?

Dowiedz się, gdzie zamówić środki do dezynfekcji powierzchni mające kontakt z żywnością

Profesjonalne środki do dezynfekcji powierzchni pozwalają zachować czystość różnych powierzchni. Gdzie są stosowane i w jaki sposób działają? Kiedy należy się w nie wyposażyć?

Środki dezynfekujące – skład i działanie

Spotykane na rynku środki dezynfekcyjne mają na celu mycie oraz odkażanie narzędzi i powierzchni. Z ich pomocą możliwe jest usunięcie niebezpiecznych czynników, które mogą działać negatywnie na organizm człowieka i transferować zakażenia krzyżowe. Specjalistyczne preparaty są wzbogacone o składniki usuwające bakterie oraz inne drobnoustroje. W składzie środków odkażających na ogół znajdziemy kwas nadoctowy, poliaminy, nadtlenek wodoru, aldehydy, chlor, czterorzędowe związki amonowe, alkohol, jak również mnóstwo innych komponentów. Do szczególnie często używanych preparatów należą płyny w sprayu, oleje (np. do instrumentów chirurgicznych), żele oraz chusteczki do dezynfekcji.

Przeznaczenie środków do dezynfekcji

Środki odkażające używane są wszędzie tam, gdzie niezbędne jest utrzymanie sterylnej czystości – w placówkach gastronomicznych, medycznych, na stołówkach, w kuchniach czy laboratoriach. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do sterylizowania blatów, urządzeń sanitarnych, podłóg, toalet, znajdują też zastosowanie przy czyszczeniu maszynek do mięsa, blenderów, krajalnic, sztućców oraz innych przedmiotów czy maszyn. Kluczowe jest dostosowanie właściwego preparatu dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty działają zbyt intensywnie i są w stanie zniszczyć czyszczony materiał. Zachowanie ostrożności jest konieczne przede wszystkim w przypadku nawierzchni ceramicznych – umywalek, pisuarów czy muszli klozetowych.

Dane teleadresowe:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]