Kiszone ogórki to zdrowie i wyjątkowy smak w jednym

Kliknij tutaj, aby kupić ogórki kiszone w worku.
Na kanapce, w zupie, w sałatce czy w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszonki są tak samo pyszne, co zdrowe.
Jak urozmaicić smak ogórków kwaszonych
Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niesłychanie łatwe. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki albo beczułki z drewna, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Później stawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po kilku dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, jednak smak kiszonych ogórków można podkręcić także różnymi dodatkami, między innymi gorczycą, kawałkami paprykialbo liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, aby na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką albo piwnicą, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym zrezygnować z kwaszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w woreczkach z folii czy w kubełkach, które bez trudu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?
Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ wraz z kiszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH jelit oraz korzystnie oddziałują na ich florę, usprawniając tym samym trawienie. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę K1, D i C, witaminy z grupy B oraz sporo minerałów koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, potas i mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeśli nie odpychają cierpkie smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, bo w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przedostają się po części do zalewy. Warto jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]