Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie

Zamów barszcz czerwony z zakwasu.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą podajemy z reguły w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja podawania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, lecz także smaczna przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym lekko słodkawy aromat powoduje, że bardzo dobrze współdziała on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – jedni wolą w nim kiełbasę, jajo oraz kartofle, inni wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale również wyśmienita przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak drożdżówki z mięsnym nadzieniem lub chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Należy wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, dlatego poleca się je anemikom. Z kolei ze względu na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem zwykle zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – zrób sam albo kup
Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa swoich ulubionych dodatków i na różny sposób przyprawia tę zupę. Niektórzy uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, inni wsypują do niego troszkę cukru, żeby zaakcentować naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie ma więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przygotowywać osobiście, ale proces fermentacji trwa około siedmiu dni. Jeżeli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]